Üdvözlünk a CardioControl-nál! 

ORVOSI-, SPORTDIAGNOSZTIKAI / TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKAI / TERHELÉSÉLETTANI  MÉRÉSEINKKEL.

Információt a  mérésekkel kapcsolatban +36 20 576 3161 telefonszámon tudsz kérni.

 

Videó chat konzultáció a Szent Rókus Kórház Gyermekkardiológiai osztályának orvosaival
Dr. Kováts Ákos gyermekkardiológus főorvosunk továbbra is igyekszik a vírusveszély és a kijárási korlátozás ellenére a technikai lehetőségek kihasználásával SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI PROBLÉMÁVAL KÜZDŐ GYERMEKEK ÉS SZÜLEIK SEGÍTSÉGÉRE LENNI VIDEO CHAT KONZULTÁCIÓ, és sürgős esetben, kórházi személyes vizsgálat formájában.

További részletes információkért kattints a képre.

 

 

Filozófiánk:

Az egészség és a sport a mai világban elengedhetetlen testvérei egymásnak.

 

Egészség nincs sport nélkül. Ez igaz minden emberre: nemre, korra minden az egészséget negatívan befolyásoló tényezőtől függetlenül.
Mozgás nélkül nincs élet, de a mozgás nem magától jön, hanem ezért tevékenyen cselekedni kell.

Rendelőnk 10 évvel ezelőtt jött létre a szív- és érrendszeri betegségek újszerű szűrővizsgálatát tartva szem előtt. Rendelőnk így vált központjává többek között a GUCH betegek, a szervátültetésre váró betegek és sport szempontjából rizikó faktorosok szűréséhez, vizsgálatához.

Rendelőnk egyik különlegessége, hogy a vizsgálati eredményeinket nemcsak egészség szempontjából értékeljük, hanem sportszakmai szempontok alapján is.
Nálunk nincs olyan, hogy valaki nem mozoghat! A mozgás biztonságos kereteinek meghatározásával lehetősége nyílik bárkinek az élete minőségének javításához.

Várunk Téged is! 

 

 

„A Hashimoto-thyreoiditis (lymphocytás vagy autoimmun thyreoiditisautoimmun betegség egy nagyon gyakori betegség - egyes felmérések szerint majdnem minden tizedik embert érint -, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de levotiroxinnal kezelhető. A betegséget az immunrendszer hibás működése okozza. A nevét Hasimoto Hakaru (1881–1934) japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le a betegséget." 

Két típusa ismert:

·         Hashimoto-thyreoiditis (autoimmunthyreopathia-típus 1A és 2A), amely a pajzsmirigy megnagyobbodásával (hypertrophia) (lásd struma) jelentkezik.

·         az Ord-thyreoiditis (autoimmunthyreopathia-típus 1B és 2B), amely a pajzsmirigy elsorvadásával jár. Ez a forma William Miller Ord-ról kapta a nevét, aki a betegséget 1878-ban először leírta. Európában ez a forma az elterjedtebb.

Mivel a tünetek, a diagnosztika, a terápia, a betegség lefolyása és a prognózis mindkét típusban ugyanaz, valamint a két forma a betegség lefolyása során egymásba átalakulhat, a két forma elkülönítésének csak orvostörténeti jelentősége van. Ma a betegséget egy néven Hashimoto-thyreoiditisnek nevezzük.

 

 

Hashimoto-thyreoiditis autoimmun betegség okai

A betegséget az immunrendszer, ezen belül a T-limfociták hibás működése okozza. A fehérvérsejtek a betegség során pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen (például tireoperoxidáz, illetve tireoglobulinantitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja. A betegség során ezek az antitestek a vérből kimutathatók. A pontos faktorok, amelyek Hashimoto-thyreoiditis kialakulásához vezetnek, még nem teljesen ismertek. A betegség családon belül való halmozódása genetikai tényezőket feltételez. Ismert rizikótényezők továbbá a stressz, vírusfertőzések, mellékvese-betegségek, és környezeti hatások. 

 

A mozgás mindenre gyógyír, de vajon egy Hashimoto-thyreoiditis autoimmun betegnek, milyen mozgásforma javasolható?

 

Mivel pajzsmirigy működését érintő betegségről van szó, ami az anyagcsere működését jelentősen befolyásolja, ezért a betegség lefolyása spiroergometriával végzett terheléses diagnosztikával jól nyomon követhető. Az egyes Wasserman ábrák tipikus képet mutathatnak.

spiroergometriás diagnosztikával (légzésfunkciós terheléses vizsgálat) lehetőség nyílik a megfelelő sportág kiválasztására, és annak űzéséhez a megfelelő intenzitás beállítása is lehetővé válik.

 

Az alábbiakban két esetet mutatok be:

Az alábbi ábrákon az látszik, hogy a ventilált levegő mennyisége jelentősen alacsonyabb értéket ér el, mint amit a predíktív érték előre jelez. (barna vonal). A-alanynál 175 liter, a B-alanynál 90 liter lenne.

 

                                                        

 

                                                  

 

Az A-alanynál a VO2max nem ér el túl magas értéket, itt 45 ml/testsúly kilogramm. (kék vonal) 

 

                                                         

A B-alanynál az évek alatt egy jelentős beszűkülés figyelhető meg a VO2max értékben.

Jellemző az alacsony watt/kilogramm érték is. (zöld vonal)

                                                         

 Jellemző kép a terhelés hatására hirtelen emelkedő RER érték (zöld vonal) mindkét alanynál.

Az indirekt kalorimetria értékeknél mindkét alanynál jól látszik, hogy a terhelésemelkedés hatására hirtelen eltűnik a zsírégetés és csak jelentős szénhidrát felhasználással tudja kielégíteni a szervezet az energia igényét. Az össz-energiaigény jellemzően végig magas (EE kék vonal)

                                                   

Sajnos az alábbi ábrán a legtöbb aggodalomra utaló jelet lehet látni, és ez nem más, mint a szív volumenérintettsége a terhelés hatására. (az ok nem tisztázott) Jól látszik, hogy szinte a bemelegítő szakasz után a volumennövekedés nem tudja lineárisan követni a pulzusszám emelkedést! Vagyis a szív pumpa funkciója csak pulzusszám emelkedéssel tud válaszolni a terhelés emelkedésére, a volumen válasz szinte elmarad. Emiatt a spiroergometriás diagnosztika (légzésfunkciós terheléses vizsgálat) évenkénti kontrollja javasolt! 

 

Összegzés:

Az ábrák azt mutatják, hogy a szervezet egészét érintő szűkült élettani paraméterek figyelhetőek meg. Csökkent légzési kapacitás, alacsony oxigénfelvevő képesség, alacsony oxigénpulzus, alacsony aerob kapacitás. Az anyagcsere erőteljesen szénhidrát felhasználás irányába van eltolva.

Edzés szempontjából logikus lenne az aerob sportok javaslata. De a tapasztalat azt mutatja, hogy nem biztos, hogy ez a jó döntés. Az anyagcsere nem megfelelő szintű működése nagy terhet róhat a szervezetre. Nagyon magas lehet a szervezet energia igénye, ami nem biztos, hogy hosszú távon előnyösen hat a szervezet teljesítő képességének tekintetében. A megnövekedett anyagcsere igény a szervezet működését erőteljesen katabolikus (leépítő) irányba mozdíthatja el, ezáltal rombolva a meglévő fizikai teljesítő képességet. A „hosszú lassú” tempójú edzések a maximális értékek tartós beszűküléséhez vezethetnek, ami lényegében egy állapotromlásnak felelhet meg.

A sportolással viszont javítani, nem pedig rombolni szeretnénk!

Meglátásom szerint a Hashimoto-thyreoiditis betegeknek a hosszútávú sportok nem javasoltak. pl ultrafutás, maraton futás, ironman triatlon, stb. Ellenben a rövid intenzív terhelésekkel járó sportágak űzése javasolt lehet. Pl sprint vagy olimpiai távú triatlon, 10 km-es futás, rövidtávú spartan-ozás stb.

Ezen sportágak űzése az idő rövidsége miatt nem okoz olyan jellegű energetikai deficitet, amit ne lehetne a szervezet részéről kompenzálni úgy, hogy a katabolikus folyamatok ne kerüljenek túlsúlyba. A rövid intenzív edzésekkel megvan a lehetőség arra, hogy a maximális élettani értékek legyenek ingerelve mint pl VO2max, max ventilált levegő mennyiség stb., de mindez  a szervezet túlterhelése nélkül elérhető. Az edzés ingerek helyes megválasztásával a szervezet energetikai kimerítése elkerülhetővé válik úgy, hogy az élettani paraméterek beszűkülése elkerülhető, megakadályozható legyen, ezáltal egy tartós fizikai teljesítőképesség hosszútávon fenntartható és a fizikai állapot romlása elkerülhető.

 

Ha ismerős számodra a betegség, vagy ismeretségi körödben tudsz olyanról, akinek vele kell élnie, oszd meg vele bejegyzésünk, hogy segíteni tudjunk neki a spiroergometriás diagnosztikával.

 

Ne feledd, ha mindent nem is, de majdnem mindent tudunk.

Bence

  

ORVOSI-, SPORTDIAGNOSZTIKAI / TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKAI MÉRÉSEINK 2021 MÁJUSÁTÓL ÚJRA ELÉRHETŐEK!
Információt a  mérésekkel és időponttal kapcsolatban +36205763161 telefonszámon tudsz kérni.

 
Go to top