A dietetika magyarra fordítva táplálkozástudományt jelent. 

 

A táplálkozástudomány szolgálhatja:

  • Az egészség megőrzését, ez esetben nem diétáról, hanem egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk, amit bizony nem ritka, hogy felnőtt korban kell megtanulnia valakinek. 
  • Az egészség helyreállítását, vagy egy kóros állapot előremenetelének késleltetését. Ebben az esetben egy állapotra (pl.laktóz intolerancia, inzulin rezisztencia, túlsúly), betegségre (szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, elhízás szövődményekkel) jellemző diétáról beszélünk, ahol a hangsúly nem azon van, hogy mit nem lehet, hanem ideális esetben azon, hogy mit hogyan lehet fogyasztani. 
  • A teljesítmény fokozását célzó sporttáplálkozást.

 Dietetikai konzultáció során mindhárom témában tudunk segítséget nyújtani.

 

A sporttáplálkozás tekinthető talán a legösszetettebb feladatnak, hiszen sportolók esetén az egészség megőrzése, sok esetben, annak helyreállítása - akár egy sérülést, akár egy betegséget követően -, és mindeközben a teljesítmény fokozása is cél. 

 A spiroergometriai vizsgálat arra a kérdésre ad választ, hogy energetikai szempontból mi az a legnagyobb tempó, amit a szervezet elviselni képes a tervezett távon. Az indirekt kalorimetria segít abban, hogy ezt milyen mértékben érdemes szénhidrátból, zsírból és fehérjéből fedezned.  

A dietetikus ezeket  kiegészítve, összegezve arra ad választ, hogy milyen típusú szénhidrátokat, zsírsavakat, fehérjét vagy aminosavakat juttas szervezetedbe a felkészülés különböző fázisaiban, illetve a verseny során vagy azt követően. 

Hogy hasznosítható legyen ez a tudás a hétköznapokban is, természetesen alapanyagok szintjére lefordítva beszéljük meg, hogy milyen élelmiszerek fogyasztásával biztosíthatod testednek a szükséges tápanyagokat. 

Ugyanis nem véletlen például, ha egy verseny során felborul az emésztésed és általában kezelhető a probléma megfelelő táplálkozás és frissítés szintjén.  

 

A tanácsadás minden esetben egy jelenlegi állapot felméréssel kezdődik, melynek célja, hogy a jelenlegi táplálkozási szokásokba, az esetleges egészségügyi problémákba, illetve a fizikai aktivitásba betekintést nyerjek. Azt követően több lépcsőn keresztül, ismételt konzultációk során lehetséges stabil alapismereteket elsajátítani, mely a mindennapi, táplálkozással összefüggésbe hozható döntések meghozatalában magabiztossá teszi a pácienst. Verseny előtt ismételt, alkalomszerű konzultáció szükséges lehet, de a cél mindig az önálló felelőségvállalás a táplálkozás felett. 

 

Török Éva +36 70 336 7623

dietetikus, táplálkozástudományi szakember
Időpontfoglalás csütörtöki napokra délután ide kattintva>>

 

Go to top