Az Ergospirometria egy olyan géppel történő terheléses diagnosztikai módszer, ahol a sportoló vagy beteg szervezetébe mozgás, azaz terhelés közben látunk bele.

Ennek eszközei :

Futópad / orvosi kerékpár / saját kerékpár / úszóergométer :

Ez az eszköz adja a mozgás formát. Az eszköz kívülről, azaz a gép általvezérelt. Egy előre megírt program szerint adja le a terhelést a vizsgálandó személy számára, ígya sportolónak / páciensnek csak önmagával kell foglalkoznia a vizsgálat során. A gép az orvosi és sporttudományos eredmények alapján beállított és előre megszerkesztett protokollt adja, mely a legideálisabb környezetet biztosítja a vizsgálat számára. Így érhetőek el a legtisztább és legsokoldalúbb adatok egyetlen vizsgálattal.

A maszk :

A maszkkal a sportoló/páciens a környezet levegőjét lélegzi be. A maszk CSUPÁN MÉRI az áramlások sebességét, a be és kilélegzett levegő összetételét. A légzés számot. A légvételek intenzitását, mélységét, a légvételek között eltelt időt, stb.

Ez a maszk teszi lehetővé, hogy

  • a szervezetben zajló anyagcsere folyamatokba belelássunk,
  • pontosan meghatározzuk a VO2 maxot ( ne csak rámutató számításokat végezzünk
  • az esetleges légzési funkciós hiányosságokat/ betegségeket meghatározzuk
  • az oxigén pulzust meghatározzuk ( mely egy nagyon fontos egészségügyi határozó)

A pulzusöv / EKG tappancsok :

Ezek az eszközök hivatottak a szív munkáját figyelni.

Sportdiagnosztikánál a pulzus számot,

Orvosi diagnosztikánál a szív teljes elektromos aktivitását.

A vizsgálat az oxigén-felhasználáson keresztül méri a szervezet energiaforgalmát a kezdeti fázistól (légzés, tüdő gázcsere) a keringési rendszeren át a végponti (izomzat) felhasználásig (zsír, cukor, fehérje-oxidáció).

 

Ennek eredményeképpen:

  • a terhelés során bekövetkező anyagcsere-változások és oxigénfelhasználás elemzésével pontos képet lehet alkotni a vizsgált személy aktuális edzettségi állapotáról, terhelhetőségéről, és a sportolás valamint a komoly fizikai erőfeszítés során várható kockázatokról;
  • pontosan meg lehet határozni az edzés statikus és dinamikus minőségét és intenzitását, amely segítséget nyújt a megfelelő, személyre szabott edzésterv kialakításához;
  • pontosan meghatározható az a terhelési szint, amelynél maximális a zsírégetés (fogyókúrás edzésprogram);
  • korai stádiumban felismerhetők a szívizomzat működési zavarai (pl. kezdődő koszorúér-betegség, szívizom-elfajulás, szívbillentyű-betegség), felmérhetők a keringési rendszer terhelésre adott kóros válaszai, amely az érelmeszesedés és a magas vérnyomás betegség kialakulásáról ad felvilágosítást;
  • jelezhető a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kialakulásának kezdete;
  • a szervezetre váró jelentős terhelések kockázata előzetesen felmérhető (pl. nagyműtétek).

STB. ….

A mérés kellemtelensége a maszk viselése lehet. Ez azonban csak kellemetlen érzés, a kezdeti néhány perc után megszokható. A vizsgálati eredményekhez azonban nagymértékben hozzájárul. Rengeteg hasznos és fontos adatot szolgáltat és az EKG-t pontosítja. Így érdekes megbarátkozni vele.

Gyakorlottabb sportolóknál vagy szakállas embereknél ( nálunk nem illeszkedik fel a maszk rendesen, így fals mérési eredményeket hozhat), csutorát is tudunk használni, ami kellemesebb, ám a mérés pontosságához, önfegyelemre és gyakorlottságra van szükség!

Go to top