A Spiroergometria egy olyan Ergo-spirometria rendszerrel történő terheléses diagnosztikai módszer, ahol az ember szervezetébe (sportoló, beteg) mozgás, azaz terhelés közben látunk bele.

Spiroergometria eszközei :

Ergo-spirometria készülék a hozzátartozó spirométerrel és a  különféle ergométerekkel (futópad / orvosi kerékpár / saját kerékpár / úszóergométer)  

A különféle ergométerek:

Ez az eszköz adja a mozgás formát. Az eszköz kívülről, azaz a gép által vezérelt. Egy előre megírt program szerint adja le a terhelést a vizsgálandó személy számára, így a sportolónak / páciensnek csak önmagával kell foglalkoznia a vizsgálat során. A gép az orvosi- és sporttudományos eredmények alapján beállított és előre megszerkesztett protokollt adja, mely a legideálisabb környezetet biztosítja a vizsgálat számára. Így érhetőek el a legtisztább és legsokoldalúbb adatok egyetlen vizsgálattal.

A maszk :

A maszkkal a sportoló/páciens a környezet levegőjét lélegzi be. A maszk CSUPÁN MÉRI az áramlások sebességét, a be- és kilélegzett levegő összetételét, a légzésszámot, a légvételek intenzitását, mélységét, a légvételek között eltelt időt.

Ez a maszk teszi lehetővé, hogy

  • a szervezetben zajló anyagcsere folyamatokba belelássunk,
  • pontosan meghatározzuk a VO2maxot (ne csak rámutató számításokat végezzünk),
  • az esetleges légzésfunkciós hiányosságokat / betegségeket meghatározzuk,
  • az oxigénpulzust meghatározzuk (mely egy nagyon fontos egészségügyi határozó).

A pulzusöv / EKG tappancsok :

Ezek az eszközök hivatottak a szív munkáját figyelni.

Sportdiagnosztikánál a pulzusszámot,

Orvosi diagnosztikánál a szív teljes elektromos aktivitását.

A vizsgálat az oxigén-felhasználáson keresztül méri a szervezet energiaforgalmát a kezdeti fázistól (légzés, tüdő-gázcsere) a keringési rendszeren át a végponti (izomzat) felhasználásig (zsír, cukor, fehérje-oxidáció).

 

Ennek eredményeképpen:

  • a terhelés során bekövetkező anyagcsere-változások és oxigénfelhasználás elemzésével pontos képet lehet alkotni a vizsgált személy aktuális edzettségi állapotáról, terhelhetőségéről, és a sportolás valamint a komoly fizikai erőfeszítés során várható kockázatokról;
  • pontosan meg lehet határozni az edzés statikus és dinamikus minőségét és intenzitását, amely segítséget nyújt a megfelelő, személyre szabott edzésterv kialakításához;
  • pontosan meghatározható az a terhelési szint, amelynél maximális a zsírégetés (fogyókúrás edzésprogram);
  • korai stádiumban felismerhetők a szívizomzat működési zavarai (például kezdődő koszorúér-betegség, szívizom-elfajulás, szívbillentyű-betegség), felmérhetők a keringési rendszer terhelésre adott kóros válaszai, amely az érelmeszesedés és a magas vérnyomás betegség kialakulásáról ad felvilágosítást;
  • jelezhető a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kialakulásának kezdete;
  • a szervezetre váró jelentős terhelések kockázata előzetesen felmérhető (például nagyműtétek).

 

A mérés kellemetlensége a maszk viselése lehet. Ez azonban csak kellemetlen érzés, a kezdeti néhány perc után megszokható. A vizsgálati eredményekhez azonban nagymértékben hozzájárul. Rengeteg hasznos és fontos adatot szolgáltat és az EKG-t pontosítja. Így érdemes megbarátkozni vele.

Előfordulhat, hogy nem illeszkedik fel a maszk rendesen az arcra, ami fals mérési eredményeket hozhat, ez esetben csutorát is tudunk biztosítani.

Várunk Téged is a CardioControl-nál!

 

ORVOSI- ÉS SPORTDIAGNOSZTIKAI SPIROERGOMETRIA MÉRÉSEINK 2021 MÁJUSÁTÓL ÚJRA ELÉRHETŐEK!
Információt a mérésekkel és időponttal kapcsolatban a +36205763161 telefonszámon tudsz kérni. 

 

Árakkal kapcsolatban részletes leírást itt találsz:
Orvosi diagnosztika ár >>
Sport-, teljesítménydiagnosztika ár >>

Go to top