Üdvözlünk a CardioControl-nál! 

ORVOSI-, SPORTDIAGNOSZTIKAI / TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKAI MÉRÉSEINK 2021. ÉVBEN EGYENLŐRE NEM ELÉRHETŐEK!!
Információt a  mérésekkel kapcsolatban +36205763161 telefonszámon tudsz kérni.

 

Videó chat konzultáció a Szent Rókus Kórház Gyermekkardiológiai osztályának orvosaival
Dr. Kováts Ákos gyermekkardiológus főorvosunk továbbra is igyekszik a vírusveszély és a kijárási korlátozás ellenére a technikai lehetőségek kihasználásával SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI PROBLÉMÁVAL KÜZDŐ GYERMEKEK ÉS SZÜLEIK SEGÍTSÉGÉRE LENNI VIDEO CHAT KONZULTÁCIÓ, és sürgős esetben, kórházi személyes vizsgálat formájában.

További részletes információkért kattints a képre.

 

 

Filozófiánk:

Az egészség és a sport a mai világban elengedhetetlen testvérei egymásnak.

 

Egészség nincs sport nélkül. Ez igaz minden emberre: nemre, korra minden az egészséget negatívan befolyásoló tényezőtől függetlenül.
Mozgás nélkül nincs élet, de a mozgás nem magától jön, hanem ezért tevékenyen cselekedni kell.

Rendelőnk 10 évvel ezelőtt jött létre a szív- és érrendszeri betegségek újszerű szűrővizsgálatát tartva szem előtt. Rendelőnk így vált központjává többek között a GUCH betegek, a szervátültetésre váró betegek és sport szempontjából rizikó faktorosok szűréséhez, vizsgálatához.

Rendelőnk egyik különlegessége, hogy a vizsgálati eredményeinket nemcsak egészség szempontjából értékeljük, hanem sportszakmai szempontok alapján is.
Nálunk nincs olyan, hogy valaki nem mozoghat! A mozgás biztonságos kereteinek meghatározásával lehetősége nyílik bárkinek az élete minőségének javításához.

Várunk Téged is! 

 

 Egy 24 órás ultrafutás energetikai tanulsága!

 

Egy versenyző 24-órás futáson 206 km ért el!

A 24 órás non-stop futás egy rendkívül kimerítő sport teljesítmény a szervezet számára. Sok embernek a futás is nehézséget okoz, szinte elképzelni is nehéz, hogy hogyan lehet ezt az emberfeletti teljesítményt véghezvinni!

Egy ilyen teljesítmény az ember szervezetét végletekig kimeríti. Nem csak energetikailag kell különleges képesség hozzá, hanem idegrendszerileg is, mert a távot alvás nélkül kell teljesíteni, amire nem mindenki alkalmas.

A futás, mint mozgásforma anatómiailag, biomechanikailag pontosan definiált. Az spiroergometriás mérések alapján egy konkrét sebességtől-pontosan a 8 km/h elérésétől (7:30)-számítjuk a futást. Vagyis 7:30 alatti tempó már nem tartozik a futás tárgykörébe!

Nézzük meg emberünknek, hogy (jól vagy rosszul) sikerült-e ez a verseny.

A spiroergometriás vizsgálatnál kiderült, hogy különleges ultrafutó képességei vannak, mivel kiváló energetikai rendszerrel rendelkezik. Nagyon alacsony CHO (szénhidrát) felhasználással tudja terhelést fenntartani. A aerob-anaerob átmeneti szakasza igen elnyújtott!

Az indirelt kalorimetrián jól látható a terhelési lépcsőkhöz tartozó rendkívül magas zsír felhasználás (piros vonal), amit egy nagyon alacsony CHO felhasználás (fekete vonal) szolgál ki. Energetikai rendszere rendkívül gazdaságosan működik.

A számok önmagukért beszélnek.

A táblázatban az egyes terhelési lépcsőfokokhoz tartozó CHO/g/h felhasználás látható. 5 perc/km-es tempónál, 100g/h a CHO felhasználás, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 100g CHO-t kell bevinnie óránként ahhoz, hogy tempót sebesség esés nélkül tudja tartani! Kevesebb CHO bevitel esetén a glikogén raktárai ürülni kezdenek, és az idő előre haladtával képtelen lesz az adott sebességet 24 órán keresztül fenntartani! Ha "gélekben" számoljuk, akkor ez 3db/óra bevitelt jelent ami biztos, hogy nem tartható 24 órán keresztül, még akkor sem he nem "gél" hanem egyéb természetes eredetű táplálékkal történik!

(Egy átlagos gél, izotóniás ital-500ml re számolva- 30g szénhidrátot tartalmaz. Ebből kiindulva különböző energia pótlási variációk adódhatnak 2 db gél plusz 1 db izó, vagy 2 db izó plusz 1 db gél stb)

A táblázat a versenyző különböző sebességeihez tartozó CHO felhasználást mutatja.

RER

CHO/g/h

Km/h

Min/km

Elméleti 24ó táv

0,82

   47

  8

 7,30

      192

0,83

   53

  9

 6,40

      216

0,84

   56

  10

   6

      240

0,85

   86

  11

 5,27

      264

0,88

   99

  12

  5

      288

0,95

  166

  13

  4,37

      312

 

 A verseny alakaulása a számok tükrében:

Az első ábrán a sebesség alakulása látható körönkénti bontásban. Egy folyamatos sebesség romlás figyelhető meg. Az első kör 5 perc/km tempója a 206.-km nél 10,49 km/perc-re csökkent. ( az időbeni kiugrások a frissítőponti megállókat jelzi)

 

A második ábrán a körök százalékos eloszlása látható:

Az első kör 100%-hoz viszonyítva a többi teljesített kör sebessége. A 206. km végére mintegy 100% sebesség romlás következett be.

50 km-i összegzés:

Megtett km

tempó

Km/h

24/h/km

       1

   5

    12

   288

      50

5,33

10,81

   259

    100

5,52

10,23

   245

    150

7,36

7,89

   189

    206

10,49

5,55

   133

 

Összegzés:

A kezdeti 5 perces tempó (288km/24ó) nyilvánvalóan a versenyló effektusnak köszönhető! Energetikai fenntarthatóságát semmi sem támasztja alá! Az 50 km-nél látható 5:33-as tempó már inkább indokolt volna de még itt is egy túlzott fogyasztás látható a maga kb 86g/h CHO felhasználásával. A megfelelő tempó a 6 perces lett volna: 56g/h CHO felhasználással, ami már közelít ahhoz a mennyiséghez, ami még egy 24 órás versenyen is pótolható. Ez a 2 gél/h vagy 1 gél és egy izó/h tempó. Ennél a sebességnél emberünk 240 km-re lett volna képes. A grafikonból és a táblázatból is kitűnik, hogy 100 és 150 km között kezdet el dolgozni a kalapácsos ember, a végső csapást 150 km-nél mérte emberünkre aki innentől kezdve csak gyalog tempóra váltott és végül 10,49-es tempóval vánszorgott a célba. Ne feledjük 7:30 alatt nincs futás! A kezdeti gyors 100km-t egy lassú második 100 km bosszulta meg!

Sajnos általános ultrafutó gondolkodás  " jó a gyors kezdés, mert majd úgy is lassulunk". A gyors kezdés magában hordoz egy lassítási tartalékot-gondolják sokan-. Csak, hogy ez egy súlyos TÉVEDÉS.

A glikogénraktárak kimerítése a fenntartható sebesség csökkenéséhez, adott esetben a mozgás befejezéséhez vezet! Egy 24-órás futóversenyen nincs lehetőség a kimerült energetikai háztartást "rendbe rakni", az energetikai deficitet kiegyenlíteni!

Ebben a kis cikkben csak a CHO fogyasztásra szorítkoztunk, a szabad aminosav-pool fogyást most nem részleteztük, nem is vettük figyelembe, hiszen az még összetettebbé, bonyolultabbá teszi a képet. Az egy másik energetikai probléma felvetés, másik cikk témája lehet. 

Összességében emberünk 240 km körüli eredményre lett volna képes, helyette 206 km-t teljesített, ami persze nem lebecsülendő, sőt elismerést érdemlő eredmény, de 240 km-rel már a nemzetközi porondon is felfigyelnének rá.

Ne feledjétek a CHO felhasználást pontosan CSAK spiroergometriás vizsgálattal lehet meghatározni! 

A felkészülésed ne bízd a véletlenre!  Válaszd a CardioControlt, ha biztosra akarsz menni!

 

ORVOSI-, SPORTDIAGNOSZTIKAI / TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKAI MÉRÉSEINK 2021 MÁJUSÁTÓL ÚJRA ELÉRHETŐEK!
Információt a  mérésekkel és időponttal kapcsolatban +36205763161 telefonszámon tudsz kérni.

 

Bence

Go to top