Az oxigén pulzus

 

 

Hála a technika fejlődésének egyre többen edzenek pulzusmérő órával. De sokszor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy túl magas vagy túl alacsony a pulzusuk sportolás közben!

Ilyenkor –nagyon helyesen – riadtan keresnek minket, hogy ez így biztos nincs rendben.

 

Általában a 220 mínusz életkor alapján számolják ki ez elérhető maximális pulzust. Olyankor vetődik fel a gondolat, hogy baj lehet, amikor a kiszámolt maximális értékhez nagyon közel sportolnak vagy nagyon alacsony pulzus értékeket mutat az óra.

 

A pulzus számot több tényező is befolyásolja. Az egyik meghatározó elem az úgynevezett oxigén pulzus ( O2 pulzus ). Ez nem más, mint a szív bal kamrája által kilökött vér mennyisége ( és ennek oxigén tartalma ) a nagy vérkörbe!

 

Érdemes még azt is tudni, hogy a szív a terhelés hatására nem csak az ütései számának emelésével, hanem volumen növekedéssel is tud válaszolni.

 

A volumen és az ütésszám között összefüggés van! Itt a lényeg!

 

Nézzünk erre néhány példát, hogy jobban megértsük:

 

Az alábbiakban 3 felnőtt sportoló értékeit mutatjuk meg.

 

Az első esetnél láthatjuk, hogy egy magas pulzus számhoz egy relatíve alacsony O2 pulzus tartozik.

Max terhelésnél 13,8 ml ért el a kilökött oxigén mennyisége. Ez nem túl magas érték.

A terhelés gyaloglással kezdődött kicsit magasabb, mint 100- as pulzuson, az intenzitás emelkedésétől meredeken emelkedett a pulzus 140-es értékig majd kezdett ellaposodni. A max érték 180 lett. Az egy percre számított O2 érték 2484 ml.

Itt a terhelés emelkedéséhez a szív a viszonylag kis mérete miatt kénytelen pulzus szám emelkedéssel válaszolni, mert a volumen növekedése nem kifejezett.

Ebben az esetben nem is nagyon számíthatunk arra, hogy az edzések hatására drasztikus pulzus szám csökkenést fog tudni elérni a sportoló!

 

A második példánkon egy magas O2 pulzus és egy alacsony pulzus szám látható. A terhelés elnyújtott,  ami egy nem túl magas pulzus számban végződik!

 

Ebben az esetben a terhelés növekedésére elsősorban az O2 pulzus növekedéssel reagál a szervezet és csak másodlagosan láthatjuk a pulzusszám növekedést. Mellékes az ábrán, hogy egy ilyen edzettségű egyénnél érdemi volumen növekedés csak a terhelés második felében következik be.

A maximális értékeknél a pulzus szám éppen csak eléri a 160-at, de volumenben 23 ml-ér el, ami már kiváló érték! Az egy percre számított érték 3680 ml! (1196 ml több mint az első példánál.)

Az elért relatíve alacsony maximális pulzus szám ellenére a kilökött oxigén mennyisége jelentős!

 

Az alacsony pulzuson történő edzés indokolt, nem várható az edzés hatására bekövetkező jelentős pulzus szám emelkedés.

 

 

A harmadik példánkon egy olimpikon atléta értékei láthatóak.

 

Itt mind az O2 pulzus, mind a maximális pulzusszám magas. A számok tükrében : A maximális pulzusa 202, az O2 pulzusa 26,1 ml. Az egy percre számított érték 5272 ml.

 

1592 ml több a kilökött O2 mennyisége mint a második példánál és 2788 ml több mint az első példánál.

 

 

Nem véletlen, hogy ki tudott jutni az olimpiára.

 

Összességében azt látjuk a példákon, hogy a pulzus szám ismerete az O2 pulzus ismerete nélkül nem elég információ az edzések intenzitásának, az edzés zóna kiosztásának megállapítására.

Az O2 pulzus nem ismerete, jelentősen megnehezíti a terheléshez tartozó pulzus szám validálását!

Így rengeteg téves edzést és téves tézist tudunk magunknak produkálni.

 

 

Az O2 pulzus ergospirometriás terheléssel egyértelműen megállapítható és jelentős segítséget nyújt az edzéseink pontosításában.

 

Go to top