Üdvözlünk a CardioControl-nál! 

ORVOSI-, SPORTDIAGNOSZTIKAI / TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKAI MÉRÉSEINK 2021. ÉVBEN EGYENLŐRE NEM ELÉRHETŐEK!!
Információt a  mérésekkel kapcsolatban +36205763161 telefonszámon tudsz kérni.

 

Videó chat konzultáció a Szent Rókus Kórház Gyermekkardiológiai osztályának orvosaival
Dr. Kováts Ákos gyermekkardiológus főorvosunk továbbra is igyekszik a vírusveszély és a kijárási korlátozás ellenére a technikai lehetőségek kihasználásával SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI PROBLÉMÁVAL KÜZDŐ GYERMEKEK ÉS SZÜLEIK SEGÍTSÉGÉRE LENNI VIDEO CHAT KONZULTÁCIÓ, és sürgős esetben, kórházi személyes vizsgálat formájában.

További részletes információkért kattints a képre.

 

 

Filozófiánk:

Az egészség és a sport a mai világban elengedhetetlen testvérei egymásnak.

 

Egészség nincs sport nélkül. Ez igaz minden emberre: nemre, korra minden az egészséget negatívan befolyásoló tényezőtől függetlenül.
Mozgás nélkül nincs élet, de a mozgás nem magától jön, hanem ezért tevékenyen cselekedni kell.

Rendelőnk 10 évvel ezelőtt jött létre a szív- és érrendszeri betegségek újszerű szűrővizsgálatát tartva szem előtt. Rendelőnk így vált központjává többek között a GUCH betegek, a szervátültetésre váró betegek és sport szempontjából rizikó faktorosok szűréséhez, vizsgálatához.

Rendelőnk egyik különlegessége, hogy a vizsgálati eredményeinket nemcsak egészség szempontjából értékeljük, hanem sportszakmai szempontok alapján is.
Nálunk nincs olyan, hogy valaki nem mozoghat! A mozgás biztonságos kereteinek meghatározásával lehetősége nyílik bárkinek az élete minőségének javításához.

Várunk Téged is! 

 

Sok embernek van porcproblémája, de a sok porregeneráló között eligazodni a piacon nagyon nehéz manapság. A legjobb, ha áttekintjük a porc felépítését és biokémiáját, így magunk dönthetjük el, hogy a saját problémánkra mely táplálék kiegészítő a legjobb.

A porc biokémiája
Az emberi porcban a porcsejtek mindössze 1-2%-át teszik ki az össztérfogatnak, nagy többségüket a sejtközötti állomány alkotja, mely kollagénből és a proteoglykánból áll.

Porc felépítése: PG (proteoglykán), kollagén* és a porcsejtek, no meg rengeteg víz.

*A kollagének több mint 90%-át az II-es típusú kollagén teszi ki, de a kevésbé domináns IX, X és XI-es típusú kollagén és a más szövetekben egyaránt megtalálható IV-es és VI-os típusú kollagén is megtalálható itt. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben.

1.      Kollagén:

A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% - át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen szövi át a szövetközi tért. A porcok keménykötésűek, de mégis rugalmasak, ezt a kollagén különleges tulajdonságának köszönheti. A kollagén egy magas aminosav tartalmú anyag, mely vízmegkötő képességével biztosítja az ízület folyamatos vízháztartását és megteremti a porszövet anyagcseréjéhez szükséges vizes közeget. Így nagy szerepet játszik a porcok egészségének megőrzésében, aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában. 

2.      Proteoglykánok:

A proteoglykánok a kollagén után a legnagyobb mennyiségben jelenlévő alkotó a porcszövet sejtközötti állományában. 
Ennek a fehérje családnak közös jellemzője, hogy a központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok (glycosaminoglycan = glükóz-amino-glikánok) kapcsolódnak. Különleges, ún. kefe alakú struktúrát vesz fel a molekula a térben. Jól ismertek a szájon át szedhető „porcerősítő” gyógyszerek, egyik szerepe a proteoglycan-ok előállításának segítése, az alapanyagok biztosítása. Ezen két legfontosabb proteoglycan a chondroitin szulfát és a glükózamin.


A chondroitin szulfát egy szulfatát, de szájon át szedve ennek csak kifejezetten kis százaléka kerül be a keringésbe emésztés nélkül, így hasznosulása vitatható. Számos új tanulmány megkérdőjelezi a chondroitin szulfát, mint alkotóelem fontosságát a porvédőkben. Sok gyógyszergyár azonban ha kismértékben is, de tartalmazza, hiszen még nem bizonyított a teljes megemésztődése.

Chondroitin-4-szulfát - R1:H, R2:SO3, R3:HChondroitin-6-szulfát - R1:SO3, R2: H, R3:H

A glükózamin egy aminocukor, mely fontos alapanyaga számos fehérje és zsír illetve a glükózaminogliákanok szintézisének. Glükózamin szulfát formában kapható leggyakrabban mint táplálék kiegészítő, vagy mint gyógyszerkészítmény. A klinikai használatban a porckopásos panaszok enyhítésében szerepel, de komoly tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is.

A porc élettana, a porctáplálkozás

A porcszövet ismerten „kisfogyasztású” szövet. Más szövetekkel, sejtekkel csak a sejtközötti állományon keresztül „kommunikálnak”. Ennek megfelelően az oxigén, a szén-dioxid, az anyagcseréhez szükséges alapanyagok (víz, cukrok, zsírok, aminosavak, stb.) és a termelt salakanyagok csak hosszas, a porc keménységét adó fehérjehálón keresztül áramolva (diffúzióval) jutnak be illetve ki a szövetből. Mivel a porcban nincsenek erek, bármely porcsérülés esetén (szemben az egyéb szövetekkel) nem tudnak a tápláló erek, s azokkal együtt a pótlást végző őssejtek, beáramolni a sérülés helyére, a porchiány nem tudják helyreállítani. Minden anyag ki és beáramlása az ízületi folyadékon keresztül történik lassú áramlással! Ezért is fontos tény, hogy a gravitáció hatására összenyomódó ízületek a salakanyagok kipréselik magukból. Lefekvéskor pedig, mikor a nehézségi erős hatására fellépő préselés megszűnik, az ízület lassan tágulni kezd és a környezetében lévő folyadékot, a benne oldott ásványi anyagokkal felveszi, táplálkozik. Fontos tehát, hogy porcregeneráláskor elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, kivált kép lefekvés előtti néhány órában és a porcregenerálókat lefekvés előtt kb. 1 órával vegyük be, hogy valóban eljusson az ízületbe és onnan a porcszövetbe. 
A felnőtt porc teljes egészében vérér, nyirokér és idegmentes szövet.

Ugyanakkor a porc beidegzésének hiánya esetén felmerül bennünk a kérdés, hogy fájhat mégis a porchiány, a porckopás. Ennek magyarázata, hogy a porc közelében lévő szövetek, mint az ízületi belhártya (synovium) és a porc alatt fekvő csontállomány (subchondralis csont) idegekkel sűrűn behálózott szövetek, s a porc sérülését követően felszabaduló gyulladásos faktorok, anyagok a környezetben található idegeket ingerlik, a csontot érő közvetlen nagy ütések (porc hiánya miatt) apró repedéseket, idegi impulzusokat generálnak.

Mivel a porcsejtek számára életfontosságú az ízületi folyadék, bármely hosszabb ideig fennálló zavar az ízületi térben (elhúzódó vérzések, fertőzés, gennyesedés) a porcsejtek elhalását okozhatják, akár teljes porchiánnyal végződhetnek.

A porcsejtek alacsony táplálék és oxigén igényének tudható be az is, hogy a műtét során eltávolított porcdarabokat 24-48 órán át szállítva sem okozunk sejtelhalást a szövetekben, s a laboratóriumba érkező porcdarabokból nagy mennyiségben tudunk élő porcsejteket nyerni azok tenyésztésére (lsd. porcsejtbeültetés).

Így hát a legfontosabb anyagokat összefoglalva:

  • Kondroitin-szulfát: Felszívódása és hasznosulása kérdéses. Ártani azonban semmiképpen sem árt, ha egy porcregeneráló tartalmazza. A porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve.
  • Glükózamin: Hasznosulását klinikai tesztek bizonyították, a porcszövet sejtközötti állományának fontos építőköve.
  • Hialuronsav: Nagy vízmegkötő képességű molekula, a porcsejt megfelelő állománysűrűségéért felelős, rugalmasságot ad. A porcszövet sejtközötti állományának egyik váza.
  • Kollagén: A porszövet sejtközötti állományában legnagyobb mennyiségben jelenlévő építőanyag. Rugalmas és egyben merevítő szerepet is játszik.  Kifejezetten ízületspecifikus a II. típusa.
  • MSM: elsősorban a belőle kinyert kén (S = sulfur) fájdalomcsillapító és fontos szerepet játszik a hártyák anyagcseréjében. Így elősegíti a tápláló anyagok ki- és bejutását a szövetbe.
  • Aloe vera: Természetes gyulladáscsökkentő és ásványi anyag tartama táplálja a szövetet.
Go to top