Egészség tippek

Futós wattmérő, hogyan működik és mire is jó. Gyakorlatilag kapunk egy mellkaspántot ami alkalmas a watt adatok mérésére is. Maga a pánt és az érzékelő nem kényelmetlen, a méretét talán a pár évvel ezelőtti érzékelőkhöz tudnám hasonlítani.

Beüzemelés:
Első körben érdemes megnézni a kompatibilitási listát, ami itt található:
https://www.stryd.com/support#compatibility

Ambit3 Peak óra volt a tesztalany, összepárosítani pár pillanat műve volt, videós használati utasítás is van fent a gyártó oldalán. Figyelem, aki még nem frissítette az óra szoftverét a 2.0.45-re, azt muszáj megtenni, különben pont a lényeg nem fog működni és csak a pulzus adatokat fogjuk látni. Fontos tudni, hogy ez az óra egyszerre csak egy pántot tud használni így a gyárit nem lehet addig használni. Tehát itt például bukjuk a pulzusmérést vízben, hiszen a Stryde nem vízálló!Van okostelefonos alkalmazás is, plusz van saját weboldala is ahol lehet elemezgetni az adatokat, de erre most nem térek ki. Alapvetőn a Suunto Movescountot és a TrainingPeakset használtuk a teljesítmény kiértékelésére.

Gondolom az első pár sort olvasva sok mindenkiben felmerült már a kérdés, bringán működik?
A válasz sajnos nem. Ugyan nincs pontos leírás róla, hogy hogyan is működik, hiszen ez a titok része. Valószínű, hogy giroszkóp + pulzus adat + gps adatokat nézhet, és ebből számol valamilyen algoritmus alapján.
Mivel a bringán ideális esetben gyakorlatilag nem mozog a felsőtest így a giroszkóp nem adhat mérhető eredményt. Kipróbáltam hegyi bringával is, ott azért többet mozog a felsőtest, így meg is jelentek szép kis tüskék a grafikonban, de gyakorlatilag értékelhetetlen volt az eredmény. A pulzus plusz gps adat pedig nem elégséges a watt méréséhez, hiszen akkor már minden óra tudná a watt adatokat.

A watt objektív dolog, és azonnal mutatja a leadott teljesítményt, míg a pillanatnyi pulzus sok összetevőtől függ. Biztosan mindenki találkozott már azzal, hogy két futás között, amikor ugyanazt a távot / tempót futotta más értékeket látott a pulzusnál. Sok minden befolyásolhatja, például, folyadékbevitel, stressz, adrenalin, stb.
A profi kerékpárban már évek óta watt alapon edzenek, hiszen a watt érték állandó. Tudják, hogy hány wattot hány percig tudnak leadni, pontosan tudnak tervezni a saját erőnlétükkel, persze csak addig ameddig nincs egy szökés J

Futáson, ami azért sokkal egyénibb sport, jobban tervezhető, hogy az edzéseink alapján mi várható el magunktól egy adott versenyen. Mivel amint már említettem a watt eredmények sokkal pontosabbak, így a fejlődés is jobban nyomot követhető. A teszt során igyekeztem hasonló edzéseket futni az összehasonlítás kedvéért.

2015. december 16


 

 

Egy jó kis dombfutás, látszódik, hogy a táv végére elértem az aktuális max wattot 457 viszont a pulzus utána még megy fel pár ütést. Ez a pulzusmérés jellemzője, hogy mindig kicsit lassabban reagál a teljesítmény növekedésre, csökkenésre.

 

2015. december 23


 

 

Lényegében ugyanaz az edzés, de látható a cirka 80wattnyi eltérés a kettő között.
 

Jól látható hogy a karácsony előtti edzésen közel sem nyújtottam azt a teljesítményt, amire képes lennék. Megjegyzem se beteg, se extra fáradt nem voltam, az időjárásban sem volt nagy különbség. Az egyetlen magyarázat valószínű csak, egyszerűen nem volt kedvem futni azon a napon.

A kérdés, hogy mikor éri meg? Amennyiben valaki abszolút profi természetesen igen.
Ha valaki lelkes amatőr, akit érdekel minden adat a teljesítményével kapcsolatban akkor már azért kérdéses mivel nem biztos, hogy megfelelően fel tudja dolgozni a kapott adatokat.
Ha valakinek egy edző segíti a felkészülését, aki tud watt alapú edzést írni, akkor lehet igazán hasznos. Főleg hasznos lehet annak, akinek nagyon limitált szabadideje van csak az edzésekre, hiszen több helyen bizonyított már, hogy a teljesítmény alapú edzéssel rövidebb idő alatt hatékonyabb eredményt lehet elérni. Természetesen ehhez jó edző és megfelelően lelkes tanítvány is szükséges!

Megjegyzés: Sajnos a Suuntonál nem örvendezettek meg minket a tökéletes edzésvezetéssel. Hiszen tudok edzést tervezni fuss x percig 200 watton, majd utána y percig 300-on, amit rá is tudok tölteni az órára, de ugye se rezgőmotor se csipogás L

 

A legfontosabb kérdés, hol tudod megvenni és kihez fordulhatsz edzéstervezéssel?

A Stryde wattmérőt keresd a http://triatline.hu/index.php?route=product/product&path=67_79&product_id=55 oldalon.

Weiner Dávid

 

 

Mindenki ismeri a jelenséget, amikor jönnek a görcsök és nem tudunk ellene semmit sem tenni. Tönkre teheti egy jól felkészült sportoló versenyét is, hiszen, mit tud tenni? Lassít vagy megáll és megpróbálja kinyújtani az érintett izmot, masszírozni a görcsöt vagy teljesen feladva, besétálhat a célba. Miért történik ez ritkábban az élversenyzőkkel?


Velük sem történik ritkábban, inkább csak az a különbség, hogy mikor ők észlelik ez első jeleket, hogy a görcs közeledik, tudják mihez kell nyúlni. A legjobb ilyenkor gyors segítségnek a folyékony magnézium, pl.: a Magneslife ampulla, majd utána érdemes egy gyorsabb felszívódású gél-lel - Carbo Snack gel - pótolni az esetleges energia hiányt és stabilizálni egy lassabb felszívódású gél-lel - Endurosnack Gel - vagy Barral - Power Bike Bar - az energia háztartást. Ezek után a Magneslife-ot készültségben tartani, mert lehet, hogy még szükség lesz rá a verseny során.

Ha gyakrabban előfordult már velünk, hogy görcsöltünk verseny vagy edzés alatt, tehát hajlamosabbak vagyunk rá, akkor megelőzés képen a legjobb verseny előtt az Anticramp kapszula fogyasztása, mely többek között B vitaminokat, magnéziumot, káliumot, kalciumot és L-Karnozin-t tartalmaz, melyek közül az előbbiek az izommunkához elengedhetetlenek, utóbbi pedig a savasodás megakadályozásában játszik döntő szerepet. Ez a kapszula verseny közben is bevehető, azonban figyelembe kell venni, hogy a már említett okok miatt a terhelés alatt az emésztés és a gyomor-bél mozgás lassul, így a hasznosulási idő megnyúlik. Egy bélben oldódó kapszula esetében ez még lassabb lehet! Így a legjobb a megelőzés, a verseny előtti feltöltés a következő séma szerint: A verseny előtti 2 napban napi 5 kapszulát kell bevenni, 3 kapszulát napközben elosztva és 2 kapszulát este lefekvés előtt. A verseny reggelén 2 kapszulát és a rajt előtt 30 perccel 2 vagy 3 kapszulát. A kapszulákat bő vízzel, lehetőleg éhgyomorra vegyük be. Ne igyunk hozzá alkoholt, tejet ( ez leköti a benne található ásványokat) vagy izotóniás italt ( megváltoztathatja a hasznosulást) .

Itt az ősz, itt az alapozás kezdetének időszaka. De mi is az az alapozás? Biztosan tisztában vagyunk ezzel?

Az állóképességi sportokban és főleg azokban, ahol a versenyterhelés 1-2 vagy akár 4-12 órán át tart, a megfelelő anyagcsere az alapja.

Sokan nem is tudják, hogy az izmaik, az az ízületeik, a keringésük mellett az anyagcsere edzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fordítani!

Mit is edzünk az alapozó időszakban és mit is alapozunk meg ekkor ?

 

Az őszi-téli időszakban a következő területekre érdemes koncentrálni : 

 • Erőfejlesztés
 • Technika javítás
 • anyagcsere edzés
 • keringés központú edzések.

 

Az erőfejlesztésnél a mély izomzatra, azaz a tartó izmok megerősítésére és a sportágankénti speciális izmok fejlesztésére érdemes koncentrálni. Az itt megszerzett erő, az egész szezonban jól jön majd. Kevés időt igényel és nagyon hatékony. Teremben, melegben is lehet végezni a gyakorlatokat.

Technika javítást sokan elbagatelizálják, pedig nagyon fontos. Érdekes tény, hogy a nagynevű úszók is minden éveben visszatérnek az alapokhoz és csiszolgatják a technikájukat. Akkor mi , amatőrök miért ne tennénk ugyanezt? Hiszen jó technikával energiát spórolhatunk és gyorsabbak lehetünk a versenyen.

Anyagcsere edzés. No ez szokott lenni a legnehezebb, mert türelem kell hozzá és lassan hozza meg az eredményt. De , ha sikerül, akkor nagyon tartós lesz és nagyon nagy előrelépést tud jelenteni. Sajnos kell hozzá általában 2-3 hónap, hogy meghozza a gyümölcsét a sok lassú és alacsony pulzuson végzett edzés, de most van rá idő és megéri!

Keringés központú edzések. Ez az , amit mindenki szeret csinálni. Élvezetes és látványos az eredmény. Erre általában senkit sem kell rábeszélni :-)

Hogyan is néznek ezek ki konkrétan egyes sportágakban. :

 • Úszás:
 • Az erőt nehéz megszerezni. Általában szárazföldi edzések hozzák meg a legnagyobb sikert. Speciális gépeken, gumikötéllel végzett erősítések a legjobbak. Emellett a vízben ellenállással végzett gyakorlatok is nagyon jók.
 • Technika javítást mindig bízzuk szakemberre. A víz egy más közeg. Nagyon nehéz saját magunkat értékelni. Egy küldő szemlélő a partról sokkal objektívebben rávilágít a hibákra.
 • Anyagcsere edzésképpen sok hosszú, lassú úszás. No ez aztán az unalmas dolog, de kell és jobb, ha beiktatjuk néha.
 • Keringés központú edzéseket kombinálhatjuk az erősítésekkel is. Sokszor 100 m-ek vagy még erősebb 510m-ek úszásával szerezhetünk, jó keringést. Emellett ne feledkezzünk meg az úszásban a hypoxiás edzésekről sem!

 

 • Bringa:
 • Az erőt itt is nehéz megszerezni. Hosszú hónapok kellene a felépítéséhez. Itt a súlyzós edzéseket és az erősítő bringázás / görgőzéseket szoktuk javasolni. Ehhez mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, mivel a nagy súlyokkal végzett edzések komoly sérüléseket is hordoznak magukban.
 • Technika javításán a bringán elsősorban a hajtás hatékonyságának növelését és a pedálfordulat optimalizálását értjük.
 • Anyagcsere edzésképpen sok hosszú, lassú kerékpározás. Ezt nehéz a mi éghajlatunkon megcsinálni, mivel kint hideg van. Évekkel ezelőtt próbálkoztunk 6 órás görgőzésekkel, de sajnos nem hozták meg a várva-várt sikert. Így ezt a részét tavaszra érdemes áttenni vagy aki megteheti melegégövi edzőtáborokban lehet hosszúkat menni.

 

 • Futás:
 • Futásban az erő kérés nem annyira fontos. Inkább annak kell erre odafigyelni, aki terep versenyekre készül. Az általános erőlét elegendő szokott lenni a futáshoz.
 • Technika javítás már itt is fontos. Futóiskola egy nagyon jó módszer.
 • Anyagcsere edzéseket futáson nagyon jól meg lehet valósítani. Itt az ideje a sok hosszú, lassú futásnak. Hogy ne legyen unalmas érdemes változatos terepeket kipróbálni. Csapattal futni.

 

 

A fent említett néhány módszerrel egy nagyon jó alapozást tudunk magunknak összerakni. Aki esetleg még többet szeretne hozzátenni, annak személyesen is tudunk segíteni az edzés megtervezésében. 

Go to top