Futós wattmérő, hogyan működik és mire is jó. Gyakorlatilag kapunk egy mellkaspántot ami alkalmas a watt adatok mérésére is. Maga a pánt és az érzékelő nem kényelmetlen, a méretét talán a pár évvel ezelőtti érzékelőkhöz tudnám hasonlítani.

Beüzemelés:
Első körben érdemes megnézni a kompatibilitási listát, ami itt található:
https://www.stryd.com/support#compatibility

Ambit3 Peak óra volt a tesztalany, összepárosítani pár pillanat műve volt, videós használati utasítás is van fent a gyártó oldalán. Figyelem, aki még nem frissítette az óra szoftverét a 2.0.45-re, azt muszáj megtenni, különben pont a lényeg nem fog működni és csak a pulzus adatokat fogjuk látni. Fontos tudni, hogy ez az óra egyszerre csak egy pántot tud használni így a gyárit nem lehet addig használni. Tehát itt például bukjuk a pulzusmérést vízben, hiszen a Stryde nem vízálló!Van okostelefonos alkalmazás is, plusz van saját weboldala is ahol lehet elemezgetni az adatokat, de erre most nem térek ki. Alapvetőn a Suunto Movescountot és a TrainingPeakset használtuk a teljesítmény kiértékelésére.

Gondolom az első pár sort olvasva sok mindenkiben felmerült már a kérdés, bringán működik?
A válasz sajnos nem. Ugyan nincs pontos leírás róla, hogy hogyan is működik, hiszen ez a titok része. Valószínű, hogy giroszkóp + pulzus adat + gps adatokat nézhet, és ebből számol valamilyen algoritmus alapján.
Mivel a bringán ideális esetben gyakorlatilag nem mozog a felsőtest így a giroszkóp nem adhat mérhető eredményt. Kipróbáltam hegyi bringával is, ott azért többet mozog a felsőtest, így meg is jelentek szép kis tüskék a grafikonban, de gyakorlatilag értékelhetetlen volt az eredmény. A pulzus plusz gps adat pedig nem elégséges a watt méréséhez, hiszen akkor már minden óra tudná a watt adatokat.

A watt objektív dolog, és azonnal mutatja a leadott teljesítményt, míg a pillanatnyi pulzus sok összetevőtől függ. Biztosan mindenki találkozott már azzal, hogy két futás között, amikor ugyanazt a távot / tempót futotta más értékeket látott a pulzusnál. Sok minden befolyásolhatja, például, folyadékbevitel, stressz, adrenalin, stb.
A profi kerékpárban már évek óta watt alapon edzenek, hiszen a watt érték állandó. Tudják, hogy hány wattot hány percig tudnak leadni, pontosan tudnak tervezni a saját erőnlétükkel, persze csak addig ameddig nincs egy szökés J

Futáson, ami azért sokkal egyénibb sport, jobban tervezhető, hogy az edzéseink alapján mi várható el magunktól egy adott versenyen. Mivel amint már említettem a watt eredmények sokkal pontosabbak, így a fejlődés is jobban nyomot követhető. A teszt során igyekeztem hasonló edzéseket futni az összehasonlítás kedvéért.

2015. december 16


 

 

Egy jó kis dombfutás, látszódik, hogy a táv végére elértem az aktuális max wattot 457 viszont a pulzus utána még megy fel pár ütést. Ez a pulzusmérés jellemzője, hogy mindig kicsit lassabban reagál a teljesítmény növekedésre, csökkenésre.

 

2015. december 23


 

 

Lényegében ugyanaz az edzés, de látható a cirka 80wattnyi eltérés a kettő között.
 

Jól látható hogy a karácsony előtti edzésen közel sem nyújtottam azt a teljesítményt, amire képes lennék. Megjegyzem se beteg, se extra fáradt nem voltam, az időjárásban sem volt nagy különbség. Az egyetlen magyarázat valószínű csak, egyszerűen nem volt kedvem futni azon a napon.

A kérdés, hogy mikor éri meg? Amennyiben valaki abszolút profi természetesen igen.
Ha valaki lelkes amatőr, akit érdekel minden adat a teljesítményével kapcsolatban akkor már azért kérdéses mivel nem biztos, hogy megfelelően fel tudja dolgozni a kapott adatokat.
Ha valakinek egy edző segíti a felkészülését, aki tud watt alapú edzést írni, akkor lehet igazán hasznos. Főleg hasznos lehet annak, akinek nagyon limitált szabadideje van csak az edzésekre, hiszen több helyen bizonyított már, hogy a teljesítmény alapú edzéssel rövidebb idő alatt hatékonyabb eredményt lehet elérni. Természetesen ehhez jó edző és megfelelően lelkes tanítvány is szükséges!

Megjegyzés: Sajnos a Suuntonál nem örvendezettek meg minket a tökéletes edzésvezetéssel. Hiszen tudok edzést tervezni fuss x percig 200 watton, majd utána y percig 300-on, amit rá is tudok tölteni az órára, de ugye se rezgőmotor se csipogás L

 

A legfontosabb kérdés, hol tudod megvenni és kihez fordulhatsz edzéstervezéssel?

A Stryde wattmérőt keresd a http://triatline.hu/index.php?route=product/product&path=67_79&product_id=55 oldalon.

Weiner Dávid

 

 

Go to top