Testösszetétel analízis.

A vizsgálat megmutatja a testen belüli szövet arányokat és mennyiségek.
A vizsgálat egy nem invazív, azaz egyszerű, nem fájdalmas, fekvő testhelyzetben végzett néhány perces vizsgálat.

 

Egy hagyományos mérlegen megmérhetjük testsúlyunkat, de abból nem állapíthatjuk meg, hogy mennyi testünk zsír-víz-izom aránya. Előfordulhat, hogy pl. valaki sovány és közben magas a testének a zsírtartalma, és ugyanez előfordulhat fordítva is. Az ún. BIA (bioelektromos impedancia analízis) segítségével megismerhetjük testünk alkotóelemeinek arányait. A mérés során a műszer egy gyenge elektromos impulzust küld a talpaktól a kezekig, majd az elektromos ellenállást (impedancia) értékeli. Ez alapján kiírja, hogy mennyi az aktuális, és milyen a kívánatos zsír-víz-sejttömeg arány.

A vizsgálat test különböző szöveteinek, különböző vezetőképességén alapszik. Így a zsír máshogy vezeti az elektromos impulzust, mint az izom pl. Ez alapján a mai tudományos felkészültségünk szerint a lehető legpontosabban tudjuk meghatározni a test összetételét.

 

Az egyszerű kézi zsírmérőkhöz képest a vizsgálat pontosan megmutatja a vizsgált személy folyadékeloszlásának, tovább zsírarányának és izomarányának értékeit.
Ennek eredményeképpen:

 

  • kiszámítható az alapanyagcsere;
  • pontosan láttatható az optimális testösszetétel-értékektől való eltérés;
  • nyomon követhető az életmódbeli változások (edzés, fogyókúra) során bekövetkező fejlődés
  • Követhetők a szervezet víz és sóháztartásában történ változások
Go to top