Felgyorsult 21. századunkban a mobiltechnológia segítségével különböző applikációk százai közül választhatunk, hogy az életünket egyszerűbbé, rendezettebbé, átláthatóbbá tegyük.

Számtalan rendszer kiválóan is működik. De vajon egy olyan rendszer, ami a biológiába, élettanba akar beleszólni, tud-e jól, megfelelő pontossággal, megbízhatóan működni? Valóban rá lehet-e bízni a szervezetünkben zajló folyamatok irányítását téthelyzetben és a mindennapokban egyaránt?

A választ előre elárulom én: NEM, vagy csak nagyon nagy fenntartásokkal tenném.

A biológia, az élettan annál bonyolultabb rendszer, hogy egy egyszerű applikáció 100%-ban meg tudja mondani, hogy a felhasználónak mit-hogyan kellene csinálnia. Természetesen támpontokat tud adni.

Ezek a támpontok általában statisztikai átlagok alapján vannak beállítva. Egy finomabb verziója, ha populációra vetített átlagokkal dolgozik egy adott rendszer, ami működik is jól, ha az ember beleesik az átlagba. De mi van, ha nem? Akkor biztos, hogy a rendszer nem fog megfelelően működni.

Egy applikáció indítása általában az alapparaméterek megadásával történik. Itt már feltűnhet egy rendszer komolysága vagy komolytalansága. Alapparaméternek kell lennie az életkornak, nemnek, testsúlynak, testmagasságnak, maximális pulzusnak, sportágnak. Ezen kívül természetesen számos adat megadható (és annál komolyabban lehet venni): például heti edzésnapok, heti edzés óraszám, ennek eloszlása, regenerációs idők, az alvás mennyisége, stb. Ha az alapparaméterek közül egy is kimarad, akkor az alapparaméterek számolása válik lehetetlenné, komolytalanná. Ilyen például az alapanyag-csere, az egy adott intenzitáshoz rendelt energiafelhasználás intenzitása, stb.

De már is felmerül a kérdés, hogy egy applikáció honnan tudja, hogy milyen edzettségi állapotban van a használója, milyen anyagcsere rendszerrel rendelkezik, milyen anyagcsere rendszerbe eső felhasználóról van szó.

Az alábbi ábrapár (1.ábra) magas szénhidrát (CHO) felhasználású szervezetre jellemző képet szemléltet.  Alacsony zsírégetés (piros vonal). A RER 1 felett metszi a BR légzési tartalékot.

 A következő ábrapár (2.ábra) magas zsírfelhasználású (Fat) szervezetre jellemző kép. Magas zsírégetés. A RER jóval 1 alatt metszi a BR légzési tartalékot.

 

A következő ábrapár (3.ábra) a „normál” emberre jellemző kép. Kiegyensúlyozott zsírégetés és szénhidrátégetés. A RER 1-nél metszi a BR légzési tartalékot.

Az alábbi példák azt mutatják, hogy különböző anyagcsere típusok vannak, és ehhez különböző mennyiségű kalóriafelhasználás tartozik, ráadásul még az sem mindegy, hogy ez az energia miből jön: szénhidrátból vagy zsírból. Ebből az is következik, hogy az sem mindegy, az edzések melyik energetikai zónába esnek, és ott milyen minőségű a kalória felhasználása és mekkora a mennyisége. Azt, hogy a különböző anyagcsere-folyamatok sejtszinten miben térnek el egymástól a linken elolvasható:  https://www.cardiocontrol.hu/news/216-ironman-resztav-vagy-nem-resztav-ez-itt-a-kerdes

Természetesen ez csak EGY a rengeteg dologból, ami a szervezeten belül folyó folyamatokat megkülönbözteti egymástól, de még számos tényezőben eltérhetnek egymástól, aminek a meghatározása szintén fontos lenne a teljesítőképesség meghatározásához. Ilyen például a gazdaságos működésre, vagy a légzésre hatékonyságára utaló paraméterek:

 

Az alábbi képen például egy alacsony artériás O2 nyomáson működő szervezetet látunk, ami azt jelenti, hogy a periférián a sejtfal átjárhatósága nagyon könnyű, ezért energiatakarékos is:

 

Vagy ennek az ellenkezője: (5.ábra)

 

Vagy egy másik paraméter: ez az egy liter felvett oxigénhez tartozó belélegzett levegő mennyisége, ami az alábbi ábrán (6.ábra) jól láthatóan az AT pontig 27 liter alatt van. (EQO2)
Ebből a szempontból ez egy nagyon gazdaságosan működő szervezet.

Az alábbi ábrán (7.ábra) pedig egy kevésbé gazdaságosan működő szervezet látható:

 

Visszatérve az eredeti felvetésünkre, hogy egy táplálkozási, frissítési applikáció mennyiben lehet pontos, sajnos a fent bemutatott csekély paraméter alapján azt kell, hogy mondjam, nem bíznám az életemet egy ilyen rendszerre a számos teljesítményt befolyásoló tényező miatt, amit egész egyszerűen ezek a rendszerek jelen pillanatban nem tudnak, vagy nem akarnak figyelembe venni. Természetesen a lehetőségük meg lenne rá, de nagymértékben bonyolítaná az applikációk használatát és nagy mennyiségű ember, így nem venné igénybe a szolgáltatást, ami üzletileg nem lenne kifizetődő. Egyszóval a pénz megint legyőzi a józan észt, és maradnak a nagyszámú felhasználóra kitalált átlagokkal dolgozó rendszerek, bár messze vannak az igazságtól. De a mai világban nem az számít igaznak, ami tényekkel van alátámasztva, hanem az, ami hihetőnek tűnik. Attól persze az igazság még igazság marad, csak egyre kevesebb ember számára fog jelenteni valamit.  

Bence

 

Ha kíváncsi vagy, milyen a te saját anyagcsere folyamatod, gyere el hozzánk egy diagnosztikára.  


ORVOSI-, SPORTDIAGNOSZTIKAI / TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKAI MÉRÉSEINK 2021 MÁJUSÁTÓL ÚJRA ELÉRHETŐEK!
Információt a  mérésekkel és időponttal kapcsolatban +36205763161 telefonszámon tudsz kérni.

Go to top