Előzetes tesztmérés a só-, vízháztartás kutatáshoz

 

Egy tesztmérés ismertetése.

A Nagyváradi Xman triatlon versenyen hajtottunk végre tesztmérést.

A tesztalany : férfi, 182 cm, 90 kiló.

 

 

 A szervezeten belüli folyadékterek mozgása egyértelműen látszik az adatokból, ennek mértéke és a teljesítményre kifejtett hatása ebben a konkrét esetben már vitatható!

 

Látható, hogy a teljes víztömeg (TBW) csökkent.  Kifejezett katabolikus folyamatok nem indultak be a szervezetben annak ellenére sem, hogy a BCM (testsejttömeg) csökkent, mert kompenzatórikus ECW (extracelluláris) emelkedés nem látható. Ezt az ECW/ICW index is alátámasztja. (katabolizmusban ez az érték emelkedik).

 Az ECM növekedett, vagyis feltételezhetően a plazma mennyisége nőtt, de ebbe beletartozhat az ízületi folyadék megnövekedett mennyisége is. A META index víz és elektrolit vesztés esetén növekszik, az itt látható minimális növekedés oka: a testsúlyváltozása miatt bekövetkező BMI érték változás.

A  KAPA index minimálisan nőtt, ami szintén a folyadékvesztést támasztja alá.Összességében azt lehet látni, hogy történt egy folyadéktér átrendeződés. Vízvesztés keletkezett, ami az izzadtsággal távozott, az izomzat viszont raktározta a vizet ugyanúgy, ahogy feltételezhető módon a plazma is. Kiszáradásnak tehát nyoma sincs.

 

Alanyunk a futást 150-es átlagpulzuson teljesítette, ahol a CHO fogyasztása 150 g/h volt.

Feltételezhetjük, hogy az eredményességét nem a folyadékterek drasztikus felborulása, hanem inkább a magas CHO fogyasztás befolyásolta nagyobb mértékben.

Ez a mérés csak egy teszt volt a leendő, nagyobb volumenű kutatás előtt, a teljesség igénye nélkül.

Nem rögzítettük a környezeti paraméterek változásait, a versenyző által bevitt folyadék mennyiségét és minőségét, a bevitt energia mennyiségét, minőségét.

Arra készülünk, hogy a Nagyatádi Extrememan versenyen egy nagyobb kutatást végezzünk el, ahol nem csak a test paramétereinek a változását mérnénk meg, hanem a vérben nyomon követhető változásokat is. Rögzítenénk a bevitt folyadék mennyiségét, minőségét, a bevitt kalória mennyiségét, minőségét, valamint a környezeti tényezőket, hőmérsékletet, és páratartalmat.

 

Minél több ember vesz részt a kutatásban, az eredmény annál reprezentatívabb lesz.

 

Ne hezitáljatok!  Jelentkezzetek!

Információt a jelentkezéshez az alábbi linken találtok:

https://www.cardiocontrol.hu/news/230-ujabb-kutatas-a-cardio-controlnal

 

Bence

 

Go to top