Üdvözlünk a CardioControl-nál! 

ORVOSI-, SPORTDIAGNOSZTIKAI / TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKAI MÉRÉSEINK 2021. ÉVBEN EGYENLŐRE NEM ELÉRHETŐEK!!
Információt a  mérésekkel kapcsolatban +36205763161 telefonszámon tudsz kérni.

 

Videó chat konzultáció a Szent Rókus Kórház Gyermekkardiológiai osztályának orvosaival
Dr. Kováts Ákos gyermekkardiológus főorvosunk továbbra is igyekszik a vírusveszély és a kijárási korlátozás ellenére a technikai lehetőségek kihasználásával SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI PROBLÉMÁVAL KÜZDŐ GYERMEKEK ÉS SZÜLEIK SEGÍTSÉGÉRE LENNI VIDEO CHAT KONZULTÁCIÓ, és sürgős esetben, kórházi személyes vizsgálat formájában.

További részletes információkért kattints a képre.

 

 

Filozófiánk:

Az egészség és a sport a mai világban elengedhetetlen testvérei egymásnak.

 

Egészség nincs sport nélkül. Ez igaz minden emberre: nemre, korra minden az egészséget negatívan befolyásoló tényezőtől függetlenül.
Mozgás nélkül nincs élet, de a mozgás nem magától jön, hanem ezért tevékenyen cselekedni kell.

Rendelőnk 10 évvel ezelőtt jött létre a szív- és érrendszeri betegségek újszerű szűrővizsgálatát tartva szem előtt. Rendelőnk így vált központjává többek között a GUCH betegek, a szervátültetésre váró betegek és sport szempontjából rizikó faktorosok szűréséhez, vizsgálatához.

Rendelőnk egyik különlegessége, hogy a vizsgálati eredményeinket nemcsak egészség szempontjából értékeljük, hanem sportszakmai szempontok alapján is.
Nálunk nincs olyan, hogy valaki nem mozoghat! A mozgás biztonságos kereteinek meghatározásával lehetősége nyílik bárkinek az élete minőségének javításához.

Várunk Téged is! 

 

Mikor mit válasszunk

A versenyt és az edzést 4 időzónára osztanám, ami tulajdonképpen 3+1 időzóna.

1.      Versenyt/ edzés megelőző: ( a szervezet felkészül a terhelésre )

Ilyenkor egy olyan „raktárkészletet” kell létrehoznunk, amely a verseny első szakaszában könnyen mobilizálható, könnyen felhasználható  gyors energiát ad, hogy lépést tudjunk tartani az első néhány méteres, kilométeren, percen a mezőnnyel, addig, amíg a szervezetünk nem áll át a terhelésnek megfelelő, az azokat kiszolgálni tudó pulzus tartományra, élettani folyamatokra. 

Ez egy nagyon nehéz időszak, biztos mindenki ismeri a legelső légszomjat, az égő, bizsergő érzést az izmokba, a kalapáló szívet, mindazokat, amik jelzik, hogy még átállóban van a szervezet, még nincs elég oxigén, még nincs elég vér az izmokba, még most alkalmazkodunk. Ez egy normális folyamat. Ezt kikerülni nem lehet, az élsportolók is ugyanezt érzik, csak ők igyekeznek a szervezetüket segíteni ebben az átmeneti időszakban is.

Mivel?

A rajt előtt érdemes enni egy Power Bike Bar-t  és inni Izotóniás italt ( pl: ) , ezzel olyan cukrokat viszünk be, amiket a szervezetünk ezekben a kritikus első néhány percekben plusz energia befektetés nélkül fel tud majd használni és energiává tud majd alakítani. Az izotóniás ital pedig azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazza, ami segít a legkisebb fájdalommal átlendülnünk ezen a kritikus szakaszon.

Mivel tudjuk még fokozni ? 

Ha a versenyt megelőzően speciális reggelit vagy élelmiszert eszünk. Ilyen a B4 . Ez a termék olyan aminosavakkal van kiegészítve, mely a gyors raktárakban készen álla arra, hogy az izmokban az első néhány perc oxigén hiánya miatt keletkezett mikrosérüléseket rögtön kijavítsa vagy az abban a néhány percben felhalmozódott tejsavat semlegesítse. Ez az a plusz, amiért néhány versenyző a start utáni robbantást jobban bírja és abból a felfokozott néhány perces tempóból, viszonylag könnyebben állát a saját úgymond „utazó” tempójára. Ez a speciális B4 reggeli emellett nem terheli meg a gyomrot, maradéktalanul felszívódik, így nincs teltség érzet a gyomorban, nincs gyomorgörcs vagy hasgörcs a verseny során, ami más rosszabbul megválasztott reggeli után felléphet.

2.      A verseny/edzés alatt ( amikor a szervezet már átállt az úgynevezett lebontó folyamatokra, azaz  a sympatikus rendszer van túlsúlyban) . 

Mi jellemzi ezt az időszakot ? 

Az emésztési folyamatok és a felszívási folyamatok háttérbe szorulnak, lelassulnak. A bél és a gyomor mozgása lelassul. A szervezet nehezebben birkózik meg a szokásos élelmiszerek megemésztésével és feldolgozásával. Szívesebben nyúl a raktárakhoz. Kérdés, hogy mi van a raktárakban? Hogy jól legyenek ezek a raktárak feltöltve, ahhoz segítséget találsz az 1. és a +1-es pontban. 

A verseny során tehát es speciális helyzet áll elő: 
- Az emésztés lassú és kevesebb az emésztő enzim. 
- A gyomor és a bélmozgás lelassult, így a táplálék továbbítása késleltetett
- A felszívás lassabb és nehézkesebb. 

Hogyan tudjuk pótolni mégis az elvesztett folyadékot, energiát? 

A lassabb emésztés miatt speciális, könnyen felszívódó, kevés emésztést igénylő táplálékokat kell magunkhoz venni. Mik ezek?
Az energia szeletek, pl: Power Bike Bar egy ilyen szelet. Elsősorban cukrokat, méghozzá összetett cukrokat tartalmaz. A cukor, a szervezet számára szinte azonnal hasznosítható energiaforrás. Miért összetett cukrokat eszünk, ha a szervezet egyszerű cukrokat tudja a leggyorsabban hasznosítani? 
Azért mert az egyszerű cukrok kapcsolják be az inzulin* nevű hormont, mely a véráramból a cukrot azonnal a felhasználó szövetekbe továbbítja, a vércukor szint túl gyorsan leesik. Ezt tudjuk kiküszöbölni, ha összetett cukrokat eszünk, ez folyamatosan közepes szinten tartja a vércukor szintet és folyamatos energia ellátást biztosít a szervezet számára. A Bar összetétele miatt egy ideig a gyomorban időzik, leköti a termelődött gyomor savat, kellemes teltség érzetett ad. 

Mi tegyünk ha gyorsabb energiára van szükségünk? 

Vannak olyan esetek, amikor ennél gyorsabb energiára van szükségünk és szeretnénk kiküszöbölni a teltség érzetett is. Ilyen például a gyorsabb tempójú futás. Ilyenkor válasszuk azEndurosnack Gel-t. Szerencsénk van, mert a Nutrend-nek két féle gel-je van. Ez az előbb említett egy szintén összetett cukrokat tartalmazó gél, amely a már előbb említett módon folyamatosan közepes szinten tartja a vércukor szintet és folyamatos energia ellátást biztosít a szervezet számára, de nem ad teltség érzetet. 

Mit tegyünk, ha hirtelen leesik a vércukor szintünk, eléheztünk vagy csak nagyon gyors energiára van szükségünk? 

Erre is van megoldás a Nutrendnél. Ilyenkor érdemes választani a Carbo Snack gel-t, ami egyszerű cukrokat is tartalmaz, ami már a száj nyálkahártyájáról is felszívódik. Emellett bevethetjük még a Carbonex Tab rágótablettát, mely fontos cukrokat, kis koffeint, taurint és kretin-t is tartalmaz  vagy a Turbosnackkoncentrátumot, amely kis fiola cukrokat, koffeint, taurint és B vitaminokat tartalmaz. 

Hogyan tudjuk még könnyebben hasznosítani a raktárakban lévő anyagokat? 

A raktárakban főleg összetett cukor formájában és zsír formájában tárolódik az energia nyeréshez szükséges tápanyag. Ahhoz, hogy ezt a szervezet minél optimálisabban használja fel, folyamatos folyadékpótlásra van szükség, hiszen a szervezetben minden egyes folyamat folyadék térben megy véghez. Szükség van még ásványi anyagokra és vitaminokra is. A szénhidrát ( =cukor) és zsír anyagcseréhez B vitaminokra van elsősorban szükség, így ideális választás az Isodrinxizotóniás ital, mely ezeket tartalmazza. Emellett soha ne feledjük el, hogy a zsírbontáshoz mindig kell szénhidrát (=cukor) is! Így egy hosszabb versenynél, fontos a cukor folyamatos bevitele, legjobb, ha összetett cukor formába tesszük, elkerülve az inzulin hinta** beindulását .

Emellett bevethetjük a már sokak által ismert  L-karnitint. Az L-karnitin segíti a zsír molekulák bejutását a mitokundriumokba, ami nem más mint a szervezet energia kazánja, itt ég el a szénhidrát tüzében a szír és lesz belőle az izmok, a szív és az a agy számára hasznosítható energia. 

Titkos favorit, ha jönnek a görcsök?

Mindenki ismeri a jelenséget, amikor jönnek a görcsök és nem tudunk ellene semmit sem tenni. Tönkre teheti egy jól felkészült sportoló versenyét is, hiszen, mit tud tenni, lassít vagy megáll és megpróbálja kinyújtani az érintett izmot, masszírozni a görcsöt vagy teljesen feladva, besétálhat a célba. Miért történik ez ritkábban az élversenyzőkkel? 

Velük sem történik ritkábban, inkább csak az a különbség, hogy mikor ők észlelik ez első jeleket, hogy a görcs közeledik, tudják mihez kell nyúlni. A legjobb ilyenkor gyorssegítségnek aMagneslife, majd utána érdemes egy gyorsabb felszívódású gél-lel - Carbo Snack gel - pótolni az esetleges energia hiányt és stabilizálni egy lassabb felszívódású gél-lel -Endurosnack Gel - vagy Barral - Power Bike Bar - az energia háztartást. Ezek után aMagneslife-ot készültségben tartani, mert lehet, hogy még szükség lesz rá a verseny során.

Ha gyakrabban előfordult már velünk, hogy görcsöltünk verseny vagy edzés alatt, tehát hajlamosabbak vagyunk rá, akkor megelőzés képen a legjobb verseny előtt egy órával azAnticramp kapszula fogyasztása, mely többek között B vitaminokat, magnéziumot, káliumot, kalciumot és L-L-Carnosine-t tartalmaz, melyek közül az előbbiek az izommunkához elengedhetetlenek, utóbbi pedig a savasodás megakadályozásában játszik döntő szerepet. Ez a kapszula verseny közben is bevehető, azonban figyelembe kell venni, hogy a már említett okok miatt a terhelés alatta az emésztés és a gyomor-bél mozgás lassul, így a hasznosulási idő megnyúlik egy bélben oldódó kapszula esetében, mint ez is!

3. A verseny/edzés után közvetlenül

A verseny vagy az edzés után a gyorsabb regenerációhoz mindig a legfontosabb az elvesztett anyagok pótlása a szervezet számára. 

§  A legtöbbet folyadékból veszít a szervezet, így folyadékpótlásra mindig szükség van.

§  Emellett az izzadással és a fokozott izommunkával a szervezet rengeteg ásványi anyagot is veszít.

§  Az energiát a cukrokból fedeztük az agy, a szív és az izmok számára. Sokan nem szeretik a cukrokat visszapótolni, mondván, hogy jó, hogy soványabb lettem. Ez azonban téves elgondolás. Ezek a cukrok a közvetlen izom és máj raktárakba kerülnek, nem lesz belőlük zsír. Ha nem biztosítunk a szervezet számára cukorforrást, az izmok bontásából fogja a szervezet pótolni ezeket és a neheze megszerzett izmunkat veszítjük el!!

 

§  Emellett az esetleges aminosav szükségletet is célszerű azonnal pótolni, hiszen ilyenkor a legnagyobb az izomfelépítés.

Hogy mi az ami mindezt egyben tartalmazza? Egy igen jó regeneráló turmix vagy ital a Regener. Regener tartalmazza a szükséges cukrokat, összetett formában, hogy ne terhelje az inzulin kört, a szükséges ásványi anyagokat – magnézium, kálium, - emellett tartalmaz krómot is, mely segít a vércukorszint szabályozásban, aminosavakat és fontos vitaminokat – C-vitamint, A-vitamint és B-vitaminokat. Kiegészítésként tartalmaz szelént, mely a májműködésben játszik fontos szerepet, L-karnitint, hogy a folyamatok megfelelően be tudjanak fejeződni és ginko-bilobát, mely a vérkeringést segíti, tisztítja a véredényeket és stabilizálja az agy és a végtagok keringését.

+1  a Versenyek /edzések közötti pihenő időszak

Mindig próbáljuk ki a verseny táplálék kiegészítőket!

Felkészülési időszakban a legfontosabb, hogy megkóstoljuk azokat a táplálék kiegészítőket, amelyeket majd versenyen fogyasztani akarunk. Mindig fontos, hogy rendelkezzük saját tapasztalatokkal, hogy melyik táplálék kiegészítő, hogy hat ránk. Biológiai élőlények vagyunk, mindenkire minden máshogy hat, vannak általános szabályosságok, de apróbb vagy akár nagyobb eltérések is lehetnek egyénenként, így mindig fontos, hogyha van rá lehetőségünk, próbáljuk ki edzésen is a termékeket.

Az amatőröknek és az elfoglaltaknak még fontosabb a jó minőségű táplálék kiegészítő, mint a profiknak!

Képzeljük el egy profi „átlagos” edzésnapját. Pihenés-edzés-étkezés-pihenés-edzés…-alvás, stb. És hogy mutat egy amatőr edzésnapja? Rohanás-Gyerekek-család- edzés-munka-gyerekek-edzés-család-alvás.  Sokak számár a pihenés nem is szerepel a határidő naplóban. Alig várjuk már, hogy az edzés beférjen a sok teendők közé és utána rohanunk is tovább a dolgunkra. Így egy kicsit jobban kell törődni a szervezetünkkel. Nincs mondjunk annyi időnk regenerálódni, mint a egy profinak, de szeretnénk közel hasonló edzés munkát elvégezni, így nekünk még jobban oda kell figyelni, hogy mit eszünk, iszunk az edzésen és utána ! A szűkre szabott edzésidőben elvégzett munka akkor a leghatékonyabb, ha nem terheljük a szervezetünket egyéb megoldhatatlan problémával. A pihenés nélküli adaptálódást bőven elég ennek a szervezetnek, adjuk meg hát neki a megfelelő építőköveket. 

Az edzés közben érdemes egy olyan izotóniás italt fogyasztani, ami segíti a szervezet a teljesítmény leadásában, ugyanakkor nem terheli meg a családi költségvetést és nem dönti anyagi romlásban a családot. Ilyen a Nutrend Uni Sport itala. Az unisport egy koncentrátum, melynek 1 L-jéből igény szerint 50-70 L hypotóniás vagy izotóniás ital készíthető. Ugyanakkor tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, összetett cukrokat – de csak közepes mennyiségű energiába, hogy a sovány izomzat megmaradjon - , L-karnitint, antioxidánsokat, és foszfátokat. Nagyjából ezek azok, amikre a szervezetünkre edzés közben szüksége lehet.

Edzés után, pedig érdemes követni a 3. pontban leírtakat, kinek-kinek igénye szerint.

* inzulin: (a latin insula = sziget szóból származik.) A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődő hormon. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt (=cukrot). Ennek hiányában a szervezet akár glükóz jelenétében is „eléhezik”.

** inzulin hinta : Egy olyan jelenség, amikor  a vérbe jutó hirtelen nagy mennyiségű glükóz, nagy mennyiségű inzulin kibocsátást indukál. Ez a nagy mennyiségű inzulin, a glükózt azonnal bepumpálja a sejtekbe és a vércukor szint a kezdeti alá esik, mely a szervezetett még nagyobb hirtelen cukorfelvételre ösztönzi. A beindult folyamat folytatódik tovább. A hirtelen nagy mennyiségű inzulin kibocsátásra bekövetkező hirtelen vércukorszint esés szédüléshez, rosszulléthez, akár ájuláshoz vagy komatózus állapothoz is vezethet.

Go to top